Nordic Worming

Matokäyttöinen biomassan kierrätys

icongreen wormMatoviljely

Biomassan kierrätys on monen tekijän kanssa pelaamista. Kosteus, kaasut, lämpötila. Meidän pieni apulainen hukkamateriaalien muuttamisessa ravintorikkaaksi lannoitteeksi, on yleinen eurooppalainen tunkioliero. Tämä kiinnostava, mutta väärinymmärretty olento on kotoperäinen Euroopassa, mutta nykypäivänä sitä tavataan ympäri maailmaa. Terveen ruokahalunsa ja sosiaalisen käyttäytymisensä ansiosta se ovat erittäin suosittu matoviljelijöiden keskuudessa.

 Vilkaisu menneisyyteen

Matojen tai muiden organismien käyttö muutoksen tekemiseen ei ole uusi idea. Nykypäivänä tätä prosessia kutsutaan bioteknologiaksi. Suurin osa harrastelijapuutarhureista tietävät, että tunkioliero on aina ollut heidän ”paras ystävänsä”, koska sillä on kyky parantaa maaperän laatua ja kasvien kasvamista. Mutta madot eivät ole ainoa esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä ihmisen ja muiden organismien välillä. Kun katsomme menneisyyttä, löydämme merkkejä läheisistä suhteista meidän ja kaikenkokoisten olentojen kanssa: bakteerit, hyönteiset, sienet. Eikös hiiva autakin tekemään leivistämme pehmeitä ja oluestamme kuplivaa? Tai sienet kasvattamaan kuoren juustoihimme? Leppäkertut taistelemaan kirvoja vastaan, mehiläiset pölyttämään kasvejamme.. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

 Ihmiset ja madot

Kuten aiemmin totesimme, maa- ja kompostimadot eivät ole uusi löytö. Ensimmäiset merkit modernista matojen viljelystä löytyy 1960-1970-luvuilta. Lukuisat modernit matoviljely-yritykset, jotka pantiin alulle noin aikoina, ovat aktiivisia tänäkin päivänä. Kuten mikä tahansa farmieläin (vaikkakaan emme voi puhua kunnollisesta matojen kesyttämisestä), meidän täytyi aluksi oppia kompostimatojen tarpeet: mitä ne syövät, kuinka ne parittelevat, milloin he tuntevat olonsa mukavaksi. Nyt kun voimme katsoa taaksepäin melkein viittäkymmentä vuotta matoviljelyä, oppi näyttäisi olevan mennyt perille. Ja se oli helppoa, sillä ystävämme ovat erittäin vaatimattomia

 Seuraava vaihe

Tietenkin aina on parantamisen varaa, jopa simppeleimmissäkin asioissa. Mutta mitä voimme oppia tästä yliteknologisoituneesta aikakaudesta, jota elämme? Ja mitä älypuhelimet ja internet tekevät alhaisteknologisten asioiden, kuten matoviljelyn kanssa? Kuten aina ennenkin, vastaus on yksinkertainen: ei ole kyse siitä, mitä resursseja sinulla on, vaan kuinka käytät niitä. Reaaliaikainen seuranta ja raportointi, työprosessien parantaminen, laatuvalvonta. Kaikki nuo asiat ovat vain muutaman hiirennäpäytyksen päässä ja voivat auttaa tekemään madon elämästä parempaa ja maanviljelijän työstä helpompaa.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok